acht-tips

Acht tips om de ideale werkplek te creëren

Slechts één op de tien Nederlanders is tevreden met zijn werkplek. Terwijl een fijne werkplek maakt dat mensen graag naar kantoor komen en ze ook nog productiever zijn. Hoe kunnen werkgevers de ideale werkplek creëren voor hun medewerkers? Lees de 8 tips!

Oké, de ideale werkplek is misschien wat hoog gegrepen. Maar gewoon een prettige werkplek draagt al heel veel bij aan de gezondheid en productiviteit van werknemers. En dat werpt meteen zijn vruchten af: minder verzuim en meer rendement. Een win-win situatie dus voor werkgever én werknemer.

Dat maar één op tien werknemers in Nederland zijn werkplek een voldoende geeft, valt te lezen in het Global Workplace Report.

8 tips om de ideale werkplek te creëren

1. Bied medewerkers keuze en controle

Want mensen die afhankelijk van hun taak of gemoedstoestand kunnen kiezen waar en hoe ze werken, zijn bewezen meer betrokken bij hun werk.

2. Zorg voor speciale concentratieruimtes

Want de mogelijkheid om gebruik te maken van flexibele concentratieruimtes lost een van de grote problemen van het huidige kantoorleven op: kantoortuinen met een onafgebroken stroom aan afleiding en te veel geluid.

> LEES OOK: Geluid dempen in een kantoortuin, kan dat?

3. Investeer in de nieuwste technologieën

Want werknemers die gebruik kunnen maken van de nieuwste laptops, smartphones, tablets en hulpmiddelen als videoconferencing zijn gemiddeld tevredener en meer betrokken bij hun werk dan medewerkers die het zonder deze technologieën moeten stellen. Zorg er dan meteen voor dat ze tijdens hun beeldschermwerk goed zitten.

> LEES OOK: Beeldschermwerk? Ontdek je beeldschermplek

4. Garandeer ergonomisch en emotioneel comfort

> TIP: Goed zitten? Het lukt met de werkplekchecker.
Vraag nu 
een demo aan.

Ergonomisch ontworpen meubilair is van groot belang voor het welzijn van de medewerkers. Wilt u daarnaast ook het emotionele comfort verhogen? Zorg er dan voor dat de kantoorruimte aanvoelt als ‘thuis’.

> LEES OOK: Gezonder op kantoor met planten

5. Stimuleer samenwerking en creatie

Want mensen letterlijk of via technologie bij elkaar brengen zorgt dat er makkelijker nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Op die manier voelen werknemers een grotere betrokkenheid, bij elkaar en bij de organisatie.

6. Maak informeel en sociaal contact makkelijk

Want door het inrichten van een koffiebar, loungeruimte of heuse bar stijgt de onderlinge verbondenheid en tevredenheid.

7. Verschaf toegang tot buitenlucht en zonlicht

Want het nemen van pauzes in de buitenlucht is belangrijk voor het functioneren en tot rust komen van mensen. Ze kunnen er vervolgens weer fris tegenaan. Verlaag daarom de drempel om naar buiten te gaan.

8. Het kantoor als verlengstuk van de organisatiecultuur

Want de inrichting van de werkplek kan een weerspiegeling zijn van de bedrijfsstrategie, het merk en de cultuur. Het kantoor als verlengstuk van de organisatiecultuur verhoogt daarmee de tevredenheid van medewerkers.

Lees het volledige artikel op de website van arbo-online.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *